Wednesday, February 15, 2012

Makanan Di Ghuangzhou

Salam..

Lamanya dah tak update blog ni... Terlalu banyak makan sampai tak tau nak upload yang mana satu..haha.. Oleh sebab dah lama tak update, aku nak share gambar-gambar makanan dekat Ghuangzhou, China.. Aku pergi bulan 12 tahun lepas.. Fresh lagi gambar ni. Baru 2 bulan..hehe..

Pada aku, makanan dekat sana ok lah..not bad.. Cuma tak berasa sangat..N lagi satu.. Hati2 jangan sampai tergigit...Tergigit apa eh..Bila aku tanya orang-orang yang sama trip dengan aku diorang kata lada hitam muda.. Rasa dia Ya Allah.. Menyilukan! sampai ke belakang lidah n gusi semua rasa nyilu sangat..Agaknya orang sana tak pandai memedaskan makanan pakai cili tapi pakai lada hitam muda tu.. Kalau lah diorag tau pedas itu sedap dan nyilu itu tak sedap mesti diorang banyak pakai cili dalam masakan..huhu

Percayalah..sekali dah tergigit..Pasti akan mematikan selera anda..Jadi, hati2.. 


Ini bawang yang diorang goreng..Bawang je okeh..


Ini tauhu..Sangat sedap!


Ikan ni masak apa aku pun taktau..Kat dalam nilah yang paling banyak lada hitam muda tu..-_-"


Su'un nilah yang ada rasa Malaysia sikit..terus tak sabar nak balik...


Tauhu..Nampak macam sedapkan?sebenarnya tak sangat..huhu..


Sayur...


N sayur lagi..


Ayam ni sedap! Macam ayam roasted nasik ayam..nyum nyum..


Ini cendawan..

Gambar ni aku combined kan sepanjang 4 hari Trip aku ke Ghuangzhou.. makanan ni memang travel agensi dah oderkan..Kitorang tinggal makan je..N dalam setiap hidangan diorang tu memang banyakkk sangat sayur sayuran.. Suke suke.. ^_^

Ok, sekian...jumpa lagi.. ^_^

11 comments:

Nath said...

seems like China also serves a lot of spicy food >.<

Nava Krishnan said...

I am drooling over all food you have shared, esp the ones with taufu.

Nas said...

nath : its just look spicy. but its not spicy at all..All taste sweet like chili and tomato sos

nava krishnan : That taufu is awesome! I like it very much.. ^_^

deana harqay jbieb said...

hello ! bila nk pegi china lg..best tahu? tu belum lagi L.A, N.Y, ke haha..beli baju yg murah dan banyak2 !

Saji.my said...

Nampak sedap. Tetapi kebanyakkan cakap mahal. InsyaAllah akan ke sana

iwan01 said...

Informasi yang sangat BERHARGA..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & salam KENAL dari:
=================================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modalyang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
Materi inti :
~ Tata cara persiapan pembukaan outlet.
~ Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
~ Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
~ Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
SMS Center: 085781037499
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanhut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& dan calon mitra bisa langsung diskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. perghh sodapnyaaa. sana banyak makanan halal kan :)

Anonymous said...

PT. Bhineka Usada Raya

PT. Bhineka Usada Raya

deno said...

wah nampakkk menyelerakan!

norman said...

look delicious

Kopi KEMUDIK
Koperasi Permodalan Melayu Wilayah Kuala Muda/Sik Kedah Berhad
RM 20 for 20 sachets

Postage cost : RM 10
Total cost : 30

To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/2013/05/kopi-kemudik.html
http://kopi5campurankemudik.blogspot.com/
http://hartanahpropty.blogspot.com/
Assalamualaikum tuan/puan,
Saya ada tanah lot lidi untuk dijual.
Tanah Lot Untuk Dijual Di Bukit Selambau, Kedah
Tanah Lot 55' x 75' , sesuai untuk tapak rumah atau bangunan. Lokasinya di Bukit Selambau , Kedah iaitu berhampiran Pekan Bukit Selambau, jalan besar Bukit Selambau, 300 meter di belakang Sek. Keb. Bukit Selambau, berhampiran menara telekomunikasi dan kilang kayu.
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/11/hartanah-3.html

SUSU KAMBING / KOPI SUSU KAMBING / GOAT MILK / GOAT MILK COFFEE
RM 22 for 20 sachets

Postage cost : RM 8
Total cost : 30
To order : 017 5503065 Mr. Norman
Email : neorise2010@gmail.com

Location : Pekan Sik , Sik , Kedah . MALAYSIA
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/susu-kambing-kopi-susu-kambinggoat-milk.html

Kopi Nanduk GOLD
http://www.bio-asli.com/?id=neorise
www.bioasli.com/?id=neorise
www.tvbioasli.com/?ref=neorise
www.bioasli.co.uk/?ref=neorise
www.prepaid.bioasli.com/?ref=neorise
http://hartanahpropty.blogspot.com/2013/12/kopi-nanduk-gold.html

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

ikan tu masak stim ke? ayam tu nampak paling menyelerakan..